Wednesday, December 23, 2015

kisah "awak"


Kali ni saya nak cerita kisah awak..awak yang pernah hadir dalam diri saya dan awak yang sentiasa hidup di dalam pemikiran saya.

saya kenal awak 3 tahun yang lepas..masa tu saya anggap awak seperti adik saya..kerana umur awak 28 tahun dan saya sudah hampir hujung 30-an. saya suka melayan awak bercakap, suka melayan mesej-mesej awak dan paling suka melayan kemanjaan awak. demi Allah, masa tu..saya fikir awak adalah seperti adik saya.

namun..apa yang saya fikirkan tidak sama dengan apa yang awak fikirkan. dan saat awak meluahkan perasaan awak pada saya..saya terkejut...dan menjauhkan diri dari awak kerana saya merasakan..awak tidak patut ada perasaan sayang dan cinta pada saya. Selama beberapa bulan..saya jauhkan diri saya..membuang awak dari hidup saya..tapi..perasaan rindu dan sayang itu muncul tanpa di paksa. .dan akhirnya kita mengakui perasaan masing masing. Masa itu..saya tak pernah terfikir untuk mengakhiri hubungan kita dengan sebuah perkahwinan...jujurnya tidak pernah terfikir.

awal 2014..cinta kita diuji apabila keluarga awak menolak saya..kerana saya sudah berumur. Awak stress..awak merajuk..awak marah pada diri awak.. dan langsung tak cerita pada saya tentang masalah itu. bila di Tanya..awak cakap..awak tak nak saya risau..kerana awak sayangkan saya..

apabila saya tahu masalah itu...kita sama sama menangis dan sedih. Awak minta maaf pada saya dan saya tahu awak terluka.Saya buat keputusan untuk mengundurkan diri kerana saya tak nak awak menjadi anak derhaka. Saya cuba baluti luka itu..keseorangan tanpa sokongan dari awak..maka...saya hilang dari awak.

Ramadan 2014.. awak menghubungi saya kembali. Kala itu..tiada suara yang keluar dari mulut saya..hanya tangisan yang ada. Saya tidak mampu untuk bersuara kerana saya tidak sangka selama saya menghilang..awak berusaha menyakinkan keluarga awak bahawa saya adalah pilihan terbaik untuk awak. Namun restu dari keluarga awak...masih tidak dapat diperolehi. Sepanjang Ramadan , saya ditemani oleh awak..dan siapa yang dapat menyangka , hadiah dua pasang baju raya itu adalah hadiah terakhir awak.

syawal, 2014...balik kampong..saya ada bercerita tentang awak..namun mama saya ada menyebut..bahawa dia lebih suka kalau suami saya bukanlah berumur muda..hati saya yg dah sedia ada terluka..tiba tiba berdarah kembali..kata-kata mama adalah seolah olah hukuman pada cinta kita dan saya tahu inilah pengakhiran hubungan kita.. balik dari kampong..saya berserah pada Allah..seandainya jodoh saya dengan awak..diberkati maka hubungan ini akan wujud..dan andainya Allah nak beri awak jodoh yang baik dari saya..maka hilanglah hubungan ini...dan...ternyata percaturan Allah itu adalah sebaik baik rancangan.

Awak semakin jauh dari saya. Saya tak tahu apa puncanya namun akhirnya saya redha. Saya ada maklumkan pada awak bahawa akan ada seseorang yang akan datang untuk merisik saya.. dan masa itu saya merayu pada awak untuk datang merisik saya sebelum mereka. Namun awak membisu....dan bila saya bertanya..awak cakap awak nak tunggu umur awak 30 baru awak nak datang jumpa kelurga saya. Saya tersepit...saya serah pada Allah.. dan bila saya buat solat istikharah..saya tidak bermimpikan awak..tapi saya mimpikan mama..dan berkali kali saya buat ..itulah yang muncul..maka saya tahu bahawa Allah dah beri jawapan.

2015...apabila saya jelaskan pada awak..yang saya sudah jadi milik orang.. tunang orang..awak seperti tidak boleh menerima kenyataan. Awak mula meroyan.. awak mengajak saya kawin lari..awak marahkan diri awak..kerana tidak serius dengan hubungan  ini. Awak nak saya jadi milik awak..namun...saya akur bahawa..saya sudah tidak boleh membuat keputusan ..semuanya perlu difikirkan..dan akhirnya...di saat saya jadi milik orang..awak masih tidak boleh menerima hakikat.


kini... saya berusaha untuk melupakan awak. namun cinta awak memang sukar saya lupakan. Setiap kali saya solat..saya doakan awak bertemu dengan perempuan yang lebih baik dari saya..dan sesekali rindu pada awak itu selalu dtg..dan setiap kali saya rindu awak..saya harap awak juga sama seperti saya...Saya bahagia dengan suami saya..


untuk awak..terima kasih kerana memberikan cinta pada saya.. melayan saya dengan baik..namun jodoh milik Allah..dan Allah telah tetapkan bahawa..antara kita memang ditakdirkan untuk tidak bersama. Semoga rindu dan syg saya pada awak..akan berlalu mengikut masa...dan kenangan itu..masih kekal dalam ingatan sampai akhir hayat saya...


pssssstt....saya tengah rindu awak

No comments:

Post a Comment

fayyadh...rindu mommy tiada berpenghujung

sejak fayyadh berada dirumah mama..di kampug..aku terlepas banyak moment pertama dia..dan tadi my sister..just sent me selipar pertama dia....