Thursday, December 27, 2012

my famili part 2

salam..

my next activiti dengan anak anak buah ialah di kolam renang. aku beria -ia check in hotel semata-mata untuk bermain-main dengan icha dan sara serta menghabiskan masa bersama mereka...




sara teruja berada di bilik hotel


teruja bila dapat botol air..
icha siap utk mandi kolam

sara yang excited


sara...


icha yang takut air


me , sara n icha


sara n i-shu


sebelum meninggalkan kolam


sara tgh pujuk icha yang meraung

mama yang terjerit jerit mengawal anak anak
Seharian bersama mereka...kepuasan sebab mandi kolam dan sara..sambung berendam dalam bath tub kat bilik..hahaha..



my famili part 1

salam,

agak lama tidak mengupdate blog..akibat kesibukan yang terlampau. Tapi kali ini aku nak update pasal aktiviti aku bersama anak anak buahku yang comel comel dan very de nakal..haha..aku rasa melayan kerenah mereka seolah-olah melayan karenah 10 orang budak..usik mengusik, merajuk, menangis dan segala-galanya.

Part 1...aktiviti di SPACE U8.. which is first time for them...hahahaha

mama,icha n sara..tiga dara pingitan



sara yang suka posing


my sweet icha


pak su aka i-shu


makan tak pandang kiri kanan..


my menu..

mama n icha


Monday, December 17, 2012

Berusaha mengawal emosi...satu kemenangan

Salam,
entah kenapa selepas solat subuh pagi tadi, tiba-tiba idea untuk aku menulis blog muncul, tak pasti sama ada doaku pagi tadi dimakbulkan ataupun kerana mood akibat melihat cerita sedih di TV3 malam tadi membuatkan hati aku sayu sangat..dan terbawa -bawa ke hari ini.
Hari ini aku nak bercerita tentang EMOSI yang mana satu perkara yang ada dalam setiap manusia.Emosi ada banyak jenis dan sesiapa yang boleh kawal perasaan/emosi merupakan seorang yang hebat kerana untuk mengawal emosi dia turut mengawal pemikirannya. Aku bercakap berdasarkan pengalaman aku seorang yang melalui banyak peringkat umur..Dari aku kanak –kanak sehingga dewasa, aku mengenal emosi ku dan belajar untuk menjadi seorang yang tidak beremosi terlampau.
Dalam keluarga, aku terkenal dengan sikap pemarah yang terlampau ( diwarisi oleh sikap arwah ayah yang garang) dan tidak sabar, sikap mudah merajuk dan tegas . Rata –rata ahli keluarga tahu akan sikap aku dan mereka sebolehnya tidak akan mengusik emosi aku dan berusaha untuk menyembunyikan apa saja yang boleh membangkitkan kemarahan aku kerana mereka semua tak nak layan kerenah aku..perangai aku yang panas baran dulu hinggakan apabila aku marah..seluruh barang rumah akan aku campak merata untuk lepaskan kemarahan aku ( ingat lagi tak mr.ijam?) Ada kawan rapat aku bertanya, macamana nak kawal emosi , kawal kemarahan yang mana aku rasa ianya di sertakan dengan hasutan syaitan. Antara cara yang aku praktikkan adalah
a.       Wuduk -Apabila kemarahan melampau melanda,  cepat cepat ambik wuduk.. kita akan dapat rasakan kesejukan air wuduk itu mampu menghapuskan perasaan marah tersebut;
b.      Solat- apabila emosi tidak stabil, solat adalah jalan terbaik untuk bertenang. Mohon pada Yang Maha Esa..
c.       Luahkan – cari kawan yang betul betul ‘ good listener’ , yang boleh menyejukkan hati bukan menambahkan rasa marah di hati.
Kesannya apabila semakin aku dewasa, semakin aku kenal diri dan tahu untuk mengawal emosi dan kini, aku rasa aku berjaya 90% mengawal emosi aku..Cuma kalau aku dengan daddy or scandal scandal aku, emosi aku berlainan.
Kesimpulannya..apabila kita dah bertambah dewasa..kita harus belajar mengawal emosi.. tak kira lah apabila berdepan dengan apa jua masalah. Jangan sampai orang kata umur dah 30an or 40 an tapi perangai macam budak budak dan emosi terlampau  Apabila berlaku sesuatu, jangan cepat melatah dan asyik nak menyalahkan orang lain..cuba muhasabah diri..mungkin kesilapan itu datangnya dari kita sendiri. Kadangkala umur juga bukanlah menjadi ukuran melihat kematangan seseorang dalam mengawal emosi. ada yang muda dari segi umur tetapi matang dari segi pemikiran dan ada yang tua dari segi umur tetapi tidak matang dari segi pemikiran.

nota: aku harap...aku dapat mengawal emosi aku dengan jayanya...!!!!

Friday, December 14, 2012

Plan x jadi...kesian daddy

Salam...

Bila dpt call dari dubai..tiada lain mesti dari daddy..n yg paling aku bengang dia masih tak dpt balik.still kat dubai...ada urusan belum settle.
Aku x nk marah marah cuma plan dia nk menetap duk malaysia kena postponed..Hatiku rasa sayu gak sb daddy tu bukannya sihat sgt..n bila dia ckp yg dia baru je kuar wad..aku rasa risau...Tapi aku tersenyum lebar bila dapat dgr suara dia...hilang rindu padanya...dihujung perbualan..ucapan rindu tidak lekang dari bibirnya...i miss u too.
Daddy maklumkan dia akan balik ke malaysia bulan februari or mac...x sbr nk jumpa..

Nota:sori sesapa yg baca...hehe terjiwang sekejap

Wednesday, December 12, 2012

perancangan cuti hujung tahun

salam...
dalam aku sibuk dengan urusan compile bajet..aku sempat lagi berfikir nk pergi bercuti..hahaha..ada beberapa destinasi yang telah aku listkan tapi semuanya masih dalam perancangan...sehingga aku dah booking hotel or beli tiket..maka aku tak tahu mana nak aku pilih..yang penting style backpackers menjadi pilihan (senang dan jimat)

antara destinasi aku plan:

1. melaka..sentiasa menyukai melaka

2. penang ...sesi menjejaki kawan baik aku

3. pulau pangkor..menikmati keindahan pantai dan sunset

4. port dickson..

5. kelantan..balik berehat di kampung..



so..sehingga saat aku menulis ni..aku masih tidak tahu kemana destinasi percutian aku..harap harap aku tetap pendirian..


nota: sekali...aku just lepak n tidur dirumah..hahahaha

Sunday, December 9, 2012

sepetang bersama Mr. Ijam

salam hari minggu..

hari ini aku update blog aku di restoran mamak..ALRAFI..bersama mr.Ijam..aka my exhubby. Lama tak lepak dengan dia..apatah lagi dia sibuk dengan kerja barunya. Aku masih berkawan baik dengan dia sebab aku masih sayang dia .

opsss...jangan salah anggap k..aku sayang dia sebagai seorang yang pernah hidup dalam hidup aku dan sikap dia yang masih ambil berat terhadap aku. Dia akan menjadi pendengar yang setia di kala aku menangis dan dia jugalah yang akan memberi komen tentang apa saja yang aku lakukan. Jodoh kami tak panjang tapi tak semestinya aku dan dia ttidak boleh berkawan. Lagipun dia adalah kesayangan mama...bahkan aku rasa mama lebih sayangkan dia dari aku..hahah...

seronok sesekali keluar dengan dia kerana dia akan memenuhi setiap kehendak aku...malah dia akan sentiasa buat aku ketawa n im happy with that. ok..lupa lak..dia dah berkahwin semula dan sudah mempunyai seorang anak lelaki.

cuma..kami ditakdirkan tidak bersama dan jodoh kami tidak lama...tapi aku tahu antara kami..saling ambil berat n paling tidak aku ada seorang lelaki yang akan sentiasa ada untuk aku..dikala aku susah atau senang. andainya semua lelaki dalam dunia ini tak suka aku..aku tetap ada dia disisi aku..hahahah...


nota: aku berharap satu hari aku ada anak perempuan dan aku akan berbesan dengan dia...

Monday, December 3, 2012

kenapa perlu jadi begini?

salam..

Mood pagi isnin..malasnya..hahah.. hari ni aku nak citer pasal satu peristiwa di Tesco Extra, Shah alam . Aku dan ladyboss suka sangat beli barang kat situ sebab Tesco extra ni besar dan tak crowded..so..kami pun membeli belah..hahah..beli air mineral je pun..tapi botol besar..apabila tiba nak membayar..kami menghadapi masalah kerana kaunter yang di buka hanya empat saja sehinggakan kami kena beratur panjang. aku lihat ramai yang membeli barang di tesco extra untuk belian pukal dan banyak . macam kami berdua ni..barang barang di beli less than 10 item..tapi kaunter itu pun penuh dengan customer yang more than 10..hahaha

nasib baik aku dan ladyboss tak de la rushing ..so kami layankan je cuma aku jadi hairan..sepatutnya pihak pengurusan tesco harus lah mengambil langkah yang bijak untuk menyelesaikan masalah ini sb kaunter yang ada more than 10 tapi yang buka hanya 4 sahaja. Ini akan mengundang ketidak puasan hati mereka yang beratur lama. Selepas aku dan ladyboss punya turn..tiba tiba..kaunter yang kitaorang guna tu..nak di tutup..sehingga ada seorang customer lelaki merungut dan bertanya kenapa macam ni sedangkan dia dan yang lain lain beratur lama..jawab si cashier...saya pun kena balik juga..dari pagi kerja..
disini memang la x leh salahkan si c ashier sb keje sebegini sepatutnya ada jadual keje. cuma di sini aku nak cadangkan beberapa langkah yang boleh dipertimbangkan oleh tesco sekiranya x nak kehilangan customer...

1. buka kaunter lebih sikit apabila waktu waktu puncak..terutamanya hari minggu sebab ramai yang akan membeli belah pada ketika itu.

2. kaunter untuk less than 10 sepatutnya diberi keutamaan dan ketegasan sikit pada mereka yang membeli banyak tapi ke kaunter tersebut.

3. pertukaran shift cashier perlu di lakukan cepat supaya tak de yang mengamuk apabila dah penat beratur bila tiba turn ..kena ke kaunter lain..dan beratur lagi...


harap tesco memandang serius perkara-perkara sebegini....

suasana jem di 4 kaunter Tesco Extra, shah alam




nota:  lebih suka hypermarket giant...

Thursday, November 29, 2012

Tahniah..Team Malaysia...

salam,

Malam tadi perlawanan bola sepak antara Malaysia dengan Laos dan Team malaysia berjaya mengalahkan Laos 4-1. Tahniah di ucapkan kepada mereka dan ternyata..kegagalan pertama bukan akan gagal selamanya. Sebelum ini..apabila kalah dengan Singapura, ada di antara penyokong Team Malaysia menunding jari pada pemain-pemain terutama APEK yang dikatakan kurang menonjol.

Bagi aku, walaupun bukanlah peminat fanatik bola sepak namun aku tidak ketinggalan mengikuti perkembangan sukan yang cukup popular ini..apatah lagi...THE RED WARRIOR adalah team faveret!!!

Pasang surut permainan bola sepak adalah adatnya Percaturan jurulatih juga memainkan peranan yang penting dalam  kejayaan tersebut. Apa jua yang berlaku sebelum ini...jadikan ia pembakar semangat...

go Malaysia go...
crdt to mr.google



nota: Semoga pemain-pemain team malaysia tidak ter usik dengan kata-kata dari penyokong-penyokong...yang penting sentiasa cool ...gud luck !!

Wednesday, November 28, 2012

kisah cinta semusim...

salam...

beberapa hari ini aku banyak berfikir dan berbincang tentang PERKAHWINAN!!

 adakah DATIN SERI ARFA ni nak mengakhiri zaman single mingle dia?
 hahahah jawapan no!..

cuma perbualan aku dengan mirza, kami merancang untuk akhiri zaman bujang pada tahun depan. Sememangnya antara kami sudah ada kisah rumahtangga yang penuh dengan trauma dan fobia..maka baik aku mahupun dia..kami perlu berhati hati dalam membuat keputusan. Mungkin sikap ini membuatkan ramai yang berfikir aku memilih ...

 Mungkin orang akan berkata..belum kawin dah heboh satu malaya..belum kawin dah berangan nak kawin tahun depan dan sebagainya..namun sebagai manusia yang kita boleh merancang segala-galanya tetapi Tuhan menentukan segalanya...begitu pun kita diharuskan berusaha...betul tak?
Ramai kekawan dan adik beradik aku yang bosan menanti, bila aku akan mengakhiri zaman bujang aku..dan siapakah yang bakal jadi suami aku. Namun aku tidak berdaya untuk merealisasikan perkahwinan aku tanpa kuasa Tuhan. !!!

aku dan mirza berkawan, sambil mengenali hati budi masing masing..malah kami pernah bergaduh, berperang, membenci dia dan akhir sekali..hubungan kami berakhir. Aku yang minta putus sebab aku merasakan ketika itu hubungan kami tidak akan kemana.. namun dia masih tidak pernah putus asa dengan perhubungan ini..dan aku pernah memarahi dia " tolong jangan call saya kerana saya sedang berusaha untuk melupakan awak" kata-kata itu membuatkan hati dia kecewa. memang salah aku..memang silap aku..namun kalau dah jodoh tak kan kemana...kami dipertemukan semula..

kini..setelah dua bulan berpisah..aku kembali kepada dia.. kembali merindui dia..kembali menyintai dia kerana setelah aku melihat dan menilai..sesungguhnya hanya MIRZA yang sentiasa sabar dengan sikap kepala angin aku...aku akui bahawa kesilapan yang berlaku adalah kerana keegoaan aku dan kali ini aku tidak mahu tersilap lagi...

semoga..hubungan kami direstui..semoga apa yang kami rancang akan di berkati dan di permudahkan..



tq mirza...kerana sentiasa sabar dengan segala kerenah dan keegoan saya..




nota: sori pada yang membaca..ayat jiwang terlebih..untuk kekawan..doakan kami ye

Tuesday, November 27, 2012

mood bercinta....

Salam...
hari ni mood nak dengar lagu anuar zain je..hehe..salah satu lagu yang best dan lirik yang penuh makna...PERNAHKAH




Pernahkah engkau berfikir
Apa yang ku lakukan itu
cintaPernahkah engkau sadari
Setiap ku bicara itu cinta
Pernahkah engkau mengerti
Yang ku inginkan berdua denganmu
Walaupun hanya sedetik
Memandang wajahmu itu cukup bagiku
Hanya kau yang ku mahu
Ku takkan hidup tanpa dirimu
Hidup tiada ertinya
Bila aku tak bisa
Memiliki dirimu
Hanya kau yang ku mahu
Ku takkan hidup tanpa dirimu
Hidup tiada ertinya
Bila aku tak bisa
Memiliki dirimu
Dan bila kau rasakan
Seperti yang ku rasakan
Sambutlah tangan ini
Dan berikan cinta
Dan bila kau tak mengerti
Dengarkan lagu ini
Ku berkatakan sejujurnya
Dan ku cinta kau
Hanya kau yang ku mahu
Ku takkan hidup tanpa dirimu
Hidup tiada ertinya
Bila aku tak bisa
Memiliki dirimu

cdrt to mr google

nota: rindu mr.mirza...hmmm









Monday, November 26, 2012

satu perasaan...



pic from mr.google



hmmm.....

setelah 2 bulan berpisah


salam...

lama tidak update blog..sebab bz dengan tugasan memandangkan..kelas pun dah nak abis..kena submit asignment, kena practice untuk presentation dan sebagainya.
Sejak dua bulan yang lepas..selepas aku dan mirza bersetuju untuk cuba berpisah..kerana mahu melihat kemampuan diri tentang hati dan perasaan..maka akhirnya terlerai juga segala persoalan.
Aku akui dalam ramai ramai lelaki yang hadir..termasuk onie (miri guy)...hanya dua lelaki yang banyak menahan sabar dengan kerenah aku yang sengaja aku ciptakan untuk melihat penerimaan mereka.
Mirza dan abie..Mereka berdua yang berusaha untuk tidak mengamuk dengan aku dan menurut saja segala kerenah aku.

semalam....selepas 2 bulan berpisah, aku bertemu dengan Mirza..dan apabila kami bertemu..seolah olah aku dan dia baru bertentang mata..haha...rindu siot!! tapi di tahan kan perasaan ini. Pada pertemuan ini..aku banyak membebel dan seperti biasa..mirza akan sentiasa mengiyakan saja...hahaha kesian aku lihat dia.

kenapa aku berpisah dengan dia? kerana aku nak lihat sejauh mana aku dan dia berjaya mengatasi kerinduan dan aku cuba untuk mengalihkan pandangan aku pada orang lain..which is nampak sangat aku yang tak leh setia kan..hahaha...dan mirza akui bahawa dia tahu aku ramai kawan lelaki dan memang dia nak aku membuat pilihan. akhirnya ..semalam kami akui yang kami saling memerlukan antara satu sama lain dan aku sendiri tidak tahu bagaimana hati ini masih mahukan dia di antara bf bf aku yang lain... (jiwang karat tul la...)

insya allah..dia akan ikut aku balik ke kampung..untuk berkenalan dengan keluarga ku dan aku harap ianya seperti yang di rancang..

untuk onie..miri guy..maybe kita tak ditakdirkan bersama lantaran layanan dan penerimaan famili u yang tidak seperti yang diharapkan..apa pun im happy for u..


nota:  ada hikmahnya pertemuan yang dirancang..kita sekadar mampu merancang namun Tuhan jua yang tentukan segalanya..baik atau buruk..segalanya telah di takdirkan...

Monday, November 19, 2012

Palestin : Duka terpahat di hati masyarakat Islam di Seluruh Dunia

Salam...

Palestin di serang lagi dan serangan itu telah menyebabkan ramai yang tidak berdosa menjadi mangsa. Aku bukanlah seorang pemerhati kisah kisah dunia cuma apabila serangan post  di FB berlaku berkenaan Palestin dan boikot..aku terpanggil untuk bersuara.

Satu dunia sudah tahu..tentang kesusahan yang berlaku di Palestin dan tentangan dan serangan dari Israel..namun berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul..cuma apabila di Malaysia..especially di FB tentang boikot memboikot produk yang menyokong Israel..maka aku merasakan tidak adil bagi kita menjatuhkan hukuman sebegitu di Malaysia. Antara beberapa perkara yang perlu di fikirkan bersama :

1. Mcdonald malaysia..pekerja -pekerjanya adalah terdiri dari RAKYAT MALAYSIA...berusaha mencari sesuap nasi ..rezeki namun apa akan terjadi sekiranya boikot ini berlaku? pastinya mereka terpaksa mencari kerja lain which is..susah nak cari sekarang ni..so adilkah kita menjatuhkan hukuman ?

2. Apa yang di post di FB ..hanyalah boikot pada Mc Donald.. kenapa tidak pada rokok? which is 1 % dari penjualan rokok jugak di salurkan kepada Israel..tahukah anda? so kalau begitu baik kita boikot rokok..dan impian nak tgk Malaysia bebas rokok tercapai dan tak perlu lagi iklan TAK NAK dlm tv or media massa.. namun yang tu tak di pandang oleh mereka...sebab mereka x boleh hidup tanpa rokok..( kebanyakkan lelaki..yang mana bersemangat gile post kat FB pasal boikot memboikot)

3. Apabila propaganda ini berlaku..masyarakat kampung yang tidak mempunyai maklumat yang sahih akan berprasangka ..contohnya di kampung kampung..mereka akan terus mempercayai apa yang mereka dengar tanpa melihat kebenarannya..subhanallah..ini  x sepatutnya berlaku . Ketaksuban untuk memboikot itu akan menyebabkan berlaku pergaduahn dan sekiranya di kampung, anak jiran bekerja di McDonald..pasti mereka akan di pandang tak elok oleh masyarakat kampung..(tetiba teringat kat kg aku.. pernah satu ketika sepupu aku mendapat tawaran belajar di UITM..namun arwah paksu..menentang keras dan tidak membenarkan anaknya belajar di UITM ..ini berlaku kerana dia duk di kedai kopi..mendengar cerita cerita yang UITM tu x bagus, milik kerajaan BN la..yuran mahal la..padahal...setahu aku..yuran UITM adalah yang paling rendah.. nasib baik aku boleh bersuara dan alhamdullilah..sepupuku dapat juga belajar sampai degree...moralnya..pandangan orang kampung..mudah percaya ttg sesuatu perkara ini membuatkan ia menjadi satu senjata yang bahaya dalam memporak perandakan hubungan dalam masyarakat..khususnya.

4. Apalah salahnya kalau kita titipkan doa, solah hajat, mohon agar keselamatan saudara kita akan di lindungi dan semoga mereka semua tabah dalam menghadapi dugaan yang Tuhan berikan .

5. Pernah mendengar seorang kawan berbicara..kadangkala..apa yang berlaku di bumi Palestin adalah dugaan Tuhan atas apa yang berlaku di bumi itu sendiri..seperti bala yang Tuhan turunkan pada masyarakat sebelum ini.. sebagai tanda dan amaran bagi orang lain ..dan untuk menjadi iktibar kepada yang lain. Oleh itu..di Malaysia sendiri..banyak perkara yang boleh mengundang kemurkaan Tuhan.. Gay..Lesbian, Zina....dan tidak mustahil..kalau kita tidak beringat dan bertaubat serta berdoa..hukuman Tuhan akan di berikan kepada kita...seperti masyarakat Islam yang terdahulu. Oleh itu..kita patut menanganinya dan bersama-sama mencegah perkara perkara itu berlaku....Nauzubillah..

Palestin..tetap di hati setiap manusia di seluruh dunia...malah kesengsaraan mereka turut sama di rasa ..cuma tiada apa yang dapat dilakukan..cuma doa dipohon agar akan ada bantuan yang mampu meringankan beban dan kesengsaraan mereka..


nota: sorry..terover..cuma luahan dari seorang yang suka memerhati seperti aku...


Wednesday, November 14, 2012

tetiba..

salam..

tak tahu camna nak luahkan..tapi yang pasti tempoh yang diberikan oleh dia..pertengahan tahun depan membuatkan aku rasa risau.. kerana aku belum bersedia untuk apa jua yang berlaku. Dia tidak seharusnya buat aku begini..bagi aku masa dan yang paling penting aku perlu jelaskan pada mama yang cukup x suka...

apa pun...aku berdoa semoga segala urusan di permudahkan dan insya allah kalau benar dia jodoh aku..bersatu lah kami...

untuk Onie...semoga apa yang di rancang oleh mu berjalan lancar ...enam bulan bukanlah lama..mana lagi akan sentiasa berjauhan kita kan..hehehe..sabar itu separuh daripada iman..




crdt to mr.google

nota: tetiba kepala aku berserabut..hmmm...subhanallah

Monday, November 5, 2012

kucing..satu kisah yang menyayat hati

salam..


semalam, aku ada terbaca satu entry yang mana bercerita tentang  kisah kucing.. yang berjaya diselamatkan..maka aku teringat tentang satu video clip pasal nasi goreng kucing...yang mana hanya berlaku di luar dari malaysia..Kucing di jadikan makanan exotic..tak dapat bayangkan ...klip video ni aku tak ingat dapat dari mana cuma bila hari tu aku duk transfer data ke external hard disk baru..itu yang terpandang.

apabila ada blogger yang aku follow pasal kucing ( kakimotong dot com) ..aku respect pada dia..kerana ikhlas hatinya terhadap perhatiannya terhadap kucing. apa pun kesabaran adalah yang paling penting bila berdepan dengan kucing..

aku sendiri suka sangat kucing..namun masa dan keadaan membuatkan aku tidak berjaya untuk memelihara kucing cuma..kalau aku g kedai makan dan ada kucing yang bergesel di kaki aku..pasti akan ada habuan untuk dia..kesian..itulah yang aku rasakan...

Tetiba teringat kat CAT..kucing yang aku bela masa dia bersaiz tapak tangan sampai la dah obes macam pic bawah ni. Antara gelagat nya yang masih aku ingat :

1. apabila aku marah dia..sambil bawa penyapu lidi..dia akan merajuk masuk bilik adik aku dan tak nak berpaling bila aku panggil..even sogokkan dengan friskies pun tak jalan

2. teringat masa dia menjilat air nescafe aku..selang sejam dia mengalami sakit perut..dan tatkala itu aku sedang bersila berborak ngan adik aku..dia dengan spontan ..naik dan duduk di paha sambil mengingau ..seolah olah..bagi tahu aku..yang dia sedang sakit perut..

3. terlalu manja dengan aku sampaikan tatkala aku nak pindah..dia merajuk panjang..tak nak balik rumah kerana mungkin dia tahu yang aku nak lepaskan dia..supaya dia berdikari sedangkan dia tidak tahu berdikari langsung..

4. 'isteri ' yang aku cari untuk dia.namanya kitty....memang tak cantik tapi anak anak nya cantik dan comel...


CAT sentiasa ada dalam ingatan mummy..

apabila aku baca kenyataan pasal kucing or tgk video klip pasal nasi goreng kucing tu..aku pasti akan sedih Zalim dan kejam..itu yang leh aku katakan...


nota: semoga CAT akan dijaga dengan baik...

aku dan kegilaanku...

salam...

pagi Isnin yang amat dingin ini aku nak kongsikan tentang sesuatu berkenaan kegilaan aku. Sejak dari aku start jadi bini orang..(bini encik babang) sampailah aku dah single mingle..aku amat gilerkan handbag..terutama handbag yang bersaiz besar kerana ianya memudahkan aku untuk mengisi segala jenis barang yang aku rasa nak masukkan...oklah..kalau pada masa sekarang...senarai barang yang aku akan isikan dalam handbag aku adalah:

1. purse merahku
2.blackberry murahku
3.glaxy notes 2
4. body spray jenama nike ( yg ni obses giler)
5. external hard disk
6.panty liner/pad (untuk kecemasan)
7. uphamol/panadol
8.tisu/wet tisu..
9.brooch

  9 item ni yang wajib ada. tapi kekadang aku ada masukkan novel atau kalau kena ngan gaya, aku masukkan miss red untuk sesi fotografi syok sendiri.

Kalau dulu, tempat yang aku tuju untuk membeli handbag adalah di uptown, jalan TAR, Sogo,Subang Parade, Plaza Alam sentral tapi kini aku banyak membeli secara online dengan LA LUNA VIOLETTA ( pernah aku promote dalam entry tahun lepas).. sila rujuk fbpage dan blognya ( klik disini) untuk keterangan lanjut. ok..kenapa pilih beli kat situ..? sebab :-

1. ownernya member bbm aku
2. banyak choice dan semuanya chantek
3. penghantaran yang menyakinkan..
4. harganya ok..

aku pulak jenis yang suka tukar tukar handbag so aku tidak memilih untuk membeli handbag yang original..sebab satunya mahal keduanya..aku ni bukannya berkemampuan nak beli beg original yang harganya ribu riban.(kalau harga beg ori 1K, aku boleh dapat berpuluh handbag..ikut kaler, ikut design)hahah nampak sangat berkira..

tapi...aku memang jaga handbag aku..dan kat rumah sekarang ni aku dah ada dua kotak besar tempat simpan handbag so sekarang ni nak tambah yang ke tiga...hahaha..teringat kata kata encik babang..

"awak tu beli handbag banyak banyak..nanti tak de duit..rebus je la handbag tu buat sup.."

walaumacamana sekalipun...aku tetap suka kan handbag..dan aku rasa semua wanita begitu..sama ada suka original, replika or yang murah..semuanya akan suka kan handbag... am i rite ?  handbag yang paling disayangi jenama COACH n TIMBERLAND...jarang pakai sebab takut rosak..tapi handbag yang paling best di gunakan jenama- AT SENSE- (rujuk pic bawah)





kalau ada member member nak share citer pasal handbag..jum share sama..macam one of member yang aku follow..moon punya blog ..citer pasal handbag dan fungsinya...


nota:  lama lama leh bukak kedai jual handbag secondhand..hahaha tak kot..!!!

Sunday, November 4, 2012

Kita hanya merancang...

Salam hari minggu...

Setelah seharian semalam aku berperang ngan sakit perut sb salah makan..aku ingat hari ini aku dpt ke kelas..namun siapa sangka malam tadi aku tidak dapat tidur gara gara sakit perut sehingga subuh tadi aku buat keputusan untuk tidak ke kelas memandangkan condition aku yg teruk. Rasa bersalah kerana aku tidak hadir ke kelas kerana aku ketinggalan banyak perkara. Harap aku dpt kejar semula apa yg tertinggal.

Kita hanya merancang tapi tuhan yg menentukan...

Nota: kena study harder n smarter le jawapnya....

Friday, November 2, 2012

isu : tidak boleh terima hakikat...

salam..

Pagi Jumaat yang cukup dingin ini memberikan aku satu idea untuk aku menulis tentang satu isu yang aku rasa ramai berlaku di kalangan kita. Aku sendiri pernah mengalaminya..apabila aku terlalu obsess dengan sesuatu atau dengan seseorang maka aku tidak boleh menerima hakikat...

TIDAK BOLEH MENERIMA HAKIKAT...adalah perkara yang mana boleh mengundang masalah yang besar dalam kehidupan .Ada beberapa jenis situasi yang mana isu tidak boleh menerima hakikat ini muncul antaranya:
1. Apabila kita sudah terlalu menyukai seseorang dan seseorang itu tidak pernah menyukai kita pun..kononnya bertepuk sebelah tangan..maka kita tidak boleh menerima hakikat yang itu berlaku. Kita sering menafikan perasaan itu..padahal sudah terang dan jelas..bahawa seseorang itu tidak pernah menyukai kita..

2. Apabila seorang isteri diceraikan oleh suami..maka dia tidak boleh menerima hakikat tentang penceraian itu. Maka akan berlaku situasi dimana si isteri masih tidak boleh berpisah dengan bekas suami dan paling teruk apabila si isteri masih mengaku pada semua org yang dia masih ada suami..padahal tidak..

3. Apabila seorang rakan tidak boleh menerima hakikat yang kawan baik /kawan yang dia kenal lebih dari dia..dari segala segi..maka timbullah hasad dengki dan prasangka sehingga membawa kepada fitnah dan umpatan pada kawan dia...

4. Apabila seorang suami tidak boleh menerima hakikat yang isteri mempunyai pendapatan lebih dari dia..dan merasakan bahawa hak suami hilang di sebabkan perkara itu..

actually banyak lagi situasi yang berlaku disebabkan isu itu namun apa pun yang berlaku bagi aku.. kita sebagai hamba Allah seharusnya sentiasa muhasabah diri dalam menghadapi segalanya. Aku sendiri pernah mengalami situasi ini dan aku cepat cepat bermuhasabah diri dan berfikir bahawa semua itu adalah ujian dan dugaan pada aku..

terbaca satu kata-kata hikmah kat web...

" Sehina-hina manusia adalah apabila dia mencari keburukan/kesalahan orang lain sedangkan  keburukan/kesalahan itu sebenarnya ada dalam diri dia sendiri...wallahualam..."



nota: aku bersyukur kerana walaupun aku menerima fitnah dan umpat keji orang namun aku memiliki sahabat sahabat yang baik seperti ladyboss, azlin, luna aurora dan seluruh geng bbom serta kekawan di alam maya...hehe..luv u all

Thursday, November 1, 2012

Maha Suci Allah...

Salam..

Aku mengambil masa beberapa minit ini untuk meluahkan sesuatu yang aku pendam sejak aku tahu tentang perkara ini. Aku mula sedar..sejak beberapa minggu..semakin aku mendekatkan diri aku dengan Allah...semakin kuat dugaan yang muncul dan aku faham..bahawa Allah menyayangi aku lantas diberikan aku dugaan supaya aku akan menjadi bertambah kuat dan tabah.

Beberapa minggu yang lepas..aku mendapat berita tentang seorang rakan yang menyebarkan tentang kisah aku pada seluruh Politeknik( aku agak la) . Dia yang pastinya seorang perempuan, menyebarkan fitnah bahawa aku ini menggunakan khidmat bomoh dan amalkan dalam mendapat perhatian sesiapa saja..boss, bf, kawan kawan dll. Apabila aku mendengar kata-kata itu..aku beristigfar banyak banyak..kalau dulu..masa aku tidak mampu mengawal perasaan..sudah pasti aku akan bersemuka dengan dia...bertanya kenapa dia buat begitu pada aku? namun..kini aku sudah berjaya mengawal perasaan aku walaupun akibatnya tekanan darah tinggi aku akan terus naik dan naik...Aku merasa KESIAN dengan perempuan itu...kerana dia terlalu inginkan perhatian agaknya maka dia seronok bila bercerita dengan orang lain tentang keburukan orang lain.. Sesungguhnya dalam keadaan dia yang ku rasa sudah hampir menjadi ANDARTU..seharusnya dia menjaga tertib dan juga menjaga perilaku...kerana Tuhan itu Maha Adil..

Aku guna bomoh? Hahaha..itu satu perkara yang melucukan. Kalau aku guna bomoh..baik aku gunakan utk dapatkan suami yang kaya raya..berpangkat Dato' atau Tan Sri ...dan semua harta nya jatuh dalam genggaman aku..tapi ini nak guna untuk perhatian boss, kekawan dan bf..tak ada untung satu sen pun...logiknya la...Kalau aku guna bomoh...tunjukkan bukti..aku nak tgk bukti itu...kalau tak de bukti aku boleh saman dia kerana menfitnah....

Aku memang tidak akan maafkan sesiapa yang menaburkan fitnah pada aku...mengumpat keji aku ..Dan aku benar benar berharap agar Tuhan akan makbulkan doa aku..orang yang teraniaya..agar sesiapa yang bersalah pada aku menerima balasannya..dan aku yakin balasan yang Tuhan beri kelak..samada cepat atau lambat..Insya Allah!

nota: Sememangnya kita harus saling maaf bermaafan namun seandainya Dia tidak datang meminta maaf dengan aku..maka dia bawalah dosa itu sampai ke lubang kubur....kerana sampai aku mati..aku takkan maafkan dia...itu sumpah ku

Wednesday, October 31, 2012

Dalam keadaan bertenang

salam...

Aku memulakan tugas aku dengan lagu 'zheng fu'..(tq for sis luna yang perkenalkan lagu ini...)..mood jiwang siot..

semalam ada baca berkenaan kisah Ben Shaari yang kehilangan beg sandang yang penuh dengan gajetnya. Teringat kata-kata ladyboss bila dia tgk handbag aku yang penuh dengan gajet..."kalau kena curi..raya hindu pencuri tu sebab semua gajet dalam satu beg"..untuk ben shaari..bersabar lah..

sekarang ni aku dalam tempoh bertenang..bermaksud..setelah aku break off dengan semua sayang sayang aku..maka aku berusaha untuk menyesuaikan diri . selama ini ada je call dari syg syg saya..kali ini tidak lagi!..sunyi ke? ada gak tapi kena biasakan diri..kerana aku tidak mahu berhadapan dengan masalah demi masalah tentang cinta..cukup cukup lah tu...masa untuk focus pada pengajian dan yang penting aku tidak mahu lost macam tu je...

Ya Allah...sesungguhnya  padaMu tempat aku meminta dan padaMu lah tempat aku mengadu..kerana sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Mendengar Lagi Melihat....

aku berdoa semoga kekuatan akan hadir dalam diri ini untuk hadapi segala kemungkinan yang berlaku dan memberikan aku ketabahan dalam menghadapi segala hal..Insya Allah


pic:crdt to google

Sunday, October 28, 2012

Hasil dari bercuti...

Salam...

Sebelum lena dibuai mimpi indah...aku ingin mencatitkan apa yang aku rasa setelah bercuti 3hari 2mlm...selama itu..aku berfikir panjang..mencari satu jawapan dan akhirnya..aku harus buat keputusan..yang mana ia pasti akan ada yang terluka dengan keputusan yang aku buat.

Rasanya biar luka sekarang dari luka akan datang. Aku membuat keputusan untuk break off ngan semua syg syg aku...kenapa ek jadi camtu?..sb aku rasa..hubungan kami ni x kemana pun..hanya berlegar diruang mimpi mimpi semata. Tiada yang realiti dlm hubungan kami maka aku rasa lebih baik aku berhenti.  semoga mereka akan bertemu dengan insan yang lebih baik dari aku....

Semoga hati aku menjadi kuat untuk berdepan dengan semua ini.

Nota: saya minta maaf. ..:(

Friday, October 26, 2012

Cream puff...nyum nyum

Salam...

Actually...aku nak citer pasal cream puff ni dah lama..sejak aku mula kenak makanan ni kat midvalley. Cream puff ni memang sedap..intinya perasa vanila atau choc...tapi aku prefer vanila. Biasa duk makan yg cinonet je..sekali aku dapat makan yg besar camni..sekali beli enam...hahah tamak... Sesapa suka makan cream puff leh try yg ni...dijual di level bawah..midvalley...





Perkahwinan

Salam...

Apabila tgk tajuk entry mesti pk aku nak kawin kan...hahaha..tapi sebenarnya..aku nak citer ttg benda lain..tapi berkaitan ngan perkahwinan. Satu berita sedih yg aku dapat..sahabat baik aku tidak jadi berkawin. Pada mulanya aku ingat dia tunda..rupanya dia cut off terus dan akhirnya terkubur. Saat aku mendengar ceritanya...aku sebak..kerana aku tahu dia dan kisah hidupnya. Aku dpt rasakan kesedihan hatinya.

Inilah kenapa...aku tidak mahu perkahwinan (serik)...maksud aku bukanya aku menolak utk berkahwin namun utk menempuhi proses tu dan sekiranya x jadi..hati yg terluka. Mana nak letak muka..kad dah diedar..makanan dah ditempah...baju dan barang hantaran dah di beli..alih alih x jadi.

Dugaaan kan..bila datang. .x pasti tapi sebagai hambaNya kenalag bersedia dan redha. Aku harap sahabat aku..akan tabah dalam menghadapi dugaan ini. Itu bermakna lelaki itu bukanlah jodoh kamu dan pastinya akan ada yg lebih baik dari itu..insya allah...

Aku juga berharap agar akan ada insan yang baik untuk dia dan untuk aku..amin

Selamat hari raya aidiladha

Salam di hari raya...

Baru lepas sembang ngan mama...alhamdullilah aku masih bernafas untuk menyambut hari raya kali ini. Untuk kali ini..aku menyambutnya di sini..di kl...di shah alam. Mungkin kerana keluarga aku tidak buat korban makan ianya tidaklah disambut sgt.

Ramai yg mengatakan..kelantan,  kalau hari raya korban meriah...actually...hari raya korban meriah pada zaman dulu. Aku masih ingat sewaktu kecik dulu....rumah aku dan beberapa rumah jiran buat korban..maka mereka akan masak dan menjamu tetamu yang datang..so..suasana menjadi cukup meriah. Namun sekarang..ianya dah berubah. Daging korban banyak di sedekahkan dan hanya daging yang untuk dimakan oleh ahli keluarga saja yang di ambil...mama pernah ckp...zamab skrg ni dah x macam dulu. Lgpun anak anak duk jauh..cuti pun x banyak so kalau korban..x de yg nak menolong.

Apa pun mama kena sesuaikan diri ngan ketiadaan anak anak..mana tau aku berada di luar negara..lagi syahdu....(berangan x habis)

Anyway..buat semua kawan kawan. .yang menyambut hari raya ini..selamat hari raya.

Aku? Layan movie..window shopping...tidur dan berehat utk 3hari

Nota: teringat arwah ayah...dia paling suka makan otak lembu dimasak kari or kerutup...best!

Wednesday, October 24, 2012

Hari raya aidiladha...

Salam dan selamat malam...

Lusa..jumaat..hari raya aidiladha akan muncul dan akan disambut diseluruh negeri di malaysia. Aku buat keputusan untuk tidak balik ke kampung kali ini kerana ada beberapa sebab..satunya sb x sempat nak booking tiket flight n bila nak beli skrg..harganya dah jadi mahal..so better save the money.

Sebab yg kedua..aku x ada banyak cuti..n mama akan dtg sini sempena majlis konvo sadam husin. So aku bercadang utk bercuti n berehat...tenangkan fikiran...

Untuk kawan kawan yg balik ke kampung..semoga selamat di perjalanan...hati hati di jalan Raya....

Nota: nasib baik mama tak buat korban..kalau x asyik tgk org makan daging je la sb aku x boleh makan daging...uwaaaa!!

jalan jalan cari sotong kangkong

salam

hari ini aku dan azlin pergi jalan jalan cari makan di sini. Pak Hailam Kopitiam., Tesco  Shah Alam. Apa yang menarik adalah SOTONG KANGKONG yang ada dalam menu di sini. Disebabkan aku suka sangat dengan menu itu, maka setiap kali datang ke situ, aku akan order menu itu. Best jugak


Selain itu, kuih pau yang ada di situ juga agak sedap, apatah lagi makan kuih pau bersama hot white coffe..heaven rasanya..

nota: nanti nak upload banyak banyak pasal makanan...huhuhu

Tuesday, October 23, 2012

Mommy cat..

Salam

Masa aku makan kat mcd di CITTA MALL, ada seekor ibu kucing yg duk mengendeng kat kaki aku. Kebetulan aku tgh makan Ayam goreng Mcd. Bila tgk  ibu kucing itu..aku rasa kesian dan ingin share makanan aku...nasib baik aku makan ayam..at least makanan yg dia boleh makan..kalau aku makan salad ke buah ke..langsung x leh makan.

Sebelum keluar dari mc d..aku sempat snap pic dia..dan pandangannya seolah olah mengucapkan terima kasih sb bg rezeki pada dia. Aku sentiasa suka kan kucing dan setiap kali makan..yg kat open air..mesti ada kucing yg datang...


Monday, October 22, 2012

Dunia makanan ku tanpa DAGING

Salam...

Hari ini aku bertugas di JHEP dgn rasminya. Best gak..cuma agak memboringkan. Hehe..kalau tgk topic aku nak citer pasal makanan. Bermula minggu lps..aku kena let go segala makanan jenis daging...kerana akan menyebabkn tekanan darah tinggi. Aku tanpa makanan jenis daging?..hmmm terus mati selera.

Bagi aku segala jenis makanan berasaskan daging merupakan makanan pembuka selera.bila x de...segala selera aku terus mati. Macamana nak survive kalau x leh makan. .huhuhu..

Demi kesihatan aku akan berusaha utk let go daging yg tersangat sedap....kecur air liur...

Nota: baru seminggu x makan daging..aku dah x lalu nak makan...naik muak ngan ayam dan ikan...hmmmm...

Sunday, October 21, 2012

Susahnya nak dpt lelaki baik...

Sebelum mengakhiri hari minggu yg penuh hatic..aku terpanggil utk berbicara tentang lelaki baik...

Rasanya ramai yg akan setuju ngan pendpat aku..susah nak jumpa lelaki baik.kalau ada pun...dah jadi suami org. aku sering gak terasa bila kenal ngan suami org yg baik. Hati rasa jeles  kat isteri diaorg..sb dpt suami yg baik..

Apa yg dikategorikan ngan lelaki baik...? Pada pandangan aku..lelaki baik..adalah lelaki yg x pernah mengambil kesempatan ke atas perempuan yg dia kenal..,x pernah bersikap kurang ajar atau notty pd perempuan dan yg paling penting..seandainya dia menyukai dan menyayangi perempuan itu..maka dia akan menjaga maruah perempuan itu..

Itulah kategori yg aku cari...hahah...tapi sehingga kini x jumpa. Ada member pernah ckp..baik cari ustaz..or yg duk belajar di pondok!..aku cuma ketawa je sb itu bukan maksudnya. Aku pun bukannya pompuan yg baik sb tu berharap akan ada lelaki baik yg membantu aku ke jalan yang benar...

Aku berdoa semoga satu hari nanti aku akan bertemu dengan lelaki baik..insya allah

Nota: spesies lelaki baik ni dah pupus agaknya..

part 2: masih di plaza alam sentral...

sambungan dari post yang lalu..selepas makan kat kenny rogers...me make decision untuk balik ambik lappy, miss pinky sb rasanya sempat la nak format baru. aku bajet dalam RM 50 . ramai yg tanya kenapa x g low yat je..so jawapan aku...malas nak g sana..dan aku rasa aku lebih yakin kat Plaza Alam Sentral..lgpun dekat je dlm shah alam gak... so..dengan jasa baik 'encik babang'..aku balik ke ttdi jaya, letak barang yang aku beli then ambik miss pinky. mcm kartun sudah hari ni..haha..tapi encik babang tak bz...syg babang..muahhh!!

ok..aku tinggalkan miss pinky kat kedai..one hour lepas tu aku dtg semula. jarang aku berjauhan dengan miss pinky sb ia adalah salah satu kesayangan aku..ok..apa nak buat ek untuk satu jam ni..hmmm...sambil pusing pusing kat plaza alam sentral ..aku ternampak satu salon..memang plan mula mula nak g gunting rambut tapi dah tersangkut kat sini so plan tu mcm nak ngan tak nak je..

"Hani Salon hair n beauty"..bila aku masuk..aku target nak gunting layer je..x nak cuci , x nak apa pun. pekerjanya not bad..peramah dan yang penting banyak info diberi untuk penjagaan rambut..so rasa selesa tu ada.




so far aku puas hati le cuma masa je yg tak de nak ke salon ni. bagi yang ada di plaza alam sentral..leh g kedai ni..sb ada produk baru selain inai..utk colorkan rambut yng beruban. aku rasa kalau ianya bagus..leh teruskan ngan treatment ni sb harganya tak semahal satu produk untuk lebatkan rambut..yang mana kos nya mencecah RM20,000.00..

HANI HAIR & BEAUTY SALON, 1ST FLOOR, PLAZA ALAM SENTRAL..CONTACT NUM: 016-2382946

oppss... lupa nak gtau..Salon ini khas untuk wanita sahaja..so wanita yang bertudung akan selesa sb ia ada ruang tertutup bg yang bertudung untuk memanjakan rambut anda...hehehe


so..lepas gunting rambut..masa untuk g ambik miss pinky..kesian dia check up..tapi alhamdullilah..miss pinky dah sihat...always sayang u misspinky...


part 1:misi mencari external hard disk n beg kecil utk miss red di Plaza Alam Sentral

Salam hari ahad...
Hari ni aku outing lagi...bermakna duit akan mengalir keluar lagi...tapi memang dah nak beli kedua barang tu so nak tak nak kena gak cari. Lokasi yg dituju...ke plaza alam sentral. Mulanya..aku nak bawa sekali miss pinky tapi pk takut lbat je diaorg repair tapi bila aku tanya..sejam dua dah ok dah..so aku rasa nyesal lak...
Ok..dah beli dua barang yg aku hendak..external hard disk 500gb dan beg comel utk mis red..harganya...cukuplah aku katakan masih dlm bajet aku yg dah kering kontang ni.kena jimat weh..nak beli notes 2 kan!  cik arfa oiii!!!


Lepas habis survey..aku lepak kat kenny rogers..my faveret place ever..tak jemu makan kat sini...sedapp ayamnya awesome!...


sambung ke part 2...jeng jeng jeng...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Tuesday, October 16, 2012

obsess ngn produk nutox

salam..

sejak berlaku kes di pejabat, aku menjadi makin sibuk dengan kerja kerja di opis...sampai tak de masa nak berblog . Satu perangai aku, bila stress..aku perlu mengemas so hari minggu hari tu..aku bukan main lagi mengemas.. satu bilik aku kemas, alih tempat letak katil dan lain lain...sekali bila aku duk menyusun semua produk  yang aku guna, baru aku sedari yang aku sememangnya pengguna nutox.. gile..bila ianya berubah menjadi obsess..nak tahu kenapa? sb aku beli produk tu banyak banyak walhal yang ada belum habis lagi. konsep aku..beli banyak masa ada duit..sb harga nutox ni boleh tahan mahalnya...dan kalau nak berkesan..kena pakai 1 set. 

Cuba tgk kat bawah...


 
set kecantikan..biar pun simple dan murah  tapi suka memanjakan diri dengan semua  produk ni...

kalau tgk kat pic tu..ada yang masih dalam kotak..giler obsess... paling aku suka... cream spot away .. segala parut marut kat muka..yang gelap gelap tu semua dapat di hilangkan (ikut keserasian kulit) .. tapi kena disiplin bila gunanya...


*wink *wink..harap harap ada le yg sponsor nutox untuk aku..!! hahahaha


nota: satu famili aku promote produk ni..tapi kena ikut keserasian kulit gak..cuma aku cukup selesa dengan produk ni..

Friday, October 12, 2012

x boleh percayakan sesiapa pun...

Salam hari jumaat...

Hari ni aku hanya nak tulis ayat ini je

'aku x akan percaya pada sesiapa lagi dan sesungguhnya x boleh percayakan sesiapa pun..! '

Nota: kawan pun akan makan kawan dan kawan pun x akan menyokong dan membantu kawannya yg lain. ..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, October 10, 2012

alhamdullilah

salam..

baru saja aku melepaskan keluhan berkenaan kerja yang aku lakukan untuk tempoh beberapa bulan ini, tiba tiba pengganti yang selayaknya datang untuk melapor diri. syukur kerana Tuhan Maha Mendengar. Kali ini aku di arahkan untuk bertugas di Hal Ehwal Pelajar berkuatkuasa 15hb Oktober 2012. Alhamdullilah kerana doa aku dimakbulkan dan aku berharap perpindahan ini akan membuka kehidupan baru untuk aku khasnya.

Tekanan dari orang yang tidak pernah suka pada aku membuatkan aku berfikir untuk bertukar dari Politeknik dan aku rasa, Insya Allah..Tuhan akan mendengar permintaan aku...

Buat manusia -manusia yang tidak pernah bermuhasabah diri dan sering dengki tentang kehidupan aku..maka aku mohon agar hentikan segala apa yang dilakukan. Sentiasa bersyukur dan muhasabah diri.


nota: apa jua yang berlaku, ada hikmahnya...

Sunday, October 7, 2012

perasaan yang hadir..cinta or simpati; rela or terpaksa?

salam hari minggu..

dalam kesibukkan menyiapkan kerja-kerja yang pending dan settle kan masalah yang x habis habis..aku masih sempat mengadap blog. Rindu nak berkarya dan rasanya inilah karya 'hidup' aku.

Jumaat malam yang lalu, Mr. W yang menghilang kerana merajuk dengan aku , call n nak datang membawa sesuatu untuk aku. Sengaja nak buat aku terkejut..opis dia dah berpindah di subang...alamak dekat lak dengan umah aku!!
Ingatkan adalah dinner yang best best tapi hampeh kerana dia perlu berada di pejabat semula atas alasan tugas..what de...!! oklah tu. semasa aku mula kenal dengan dia, dia memang meletakkan kerjanya num.1,after that his wife..n num 3, me!! hahaha..yes..Mr.W is married man tapi i still boleh terima dia..

Apa yang paling membuat aku terkejut , semasa dia datang bertemu dengan aku...dia ucapkan yang dia masih merindui aku, menyayangi aku, menyintai aku..( ayat poyo)..dan dia mahukan hubungan seperti dulu..kononnya la..

aku? well aku tak cakap banyak sepanjang pertemuan itu, kerana aku tidak tahu apakah yang hadir saat itu di dalam hati ini adalah cinta? sayang? kasih? benci? rela? paksa?...kerana dia pernah merajuk lama dari aku kerana cemburu. Cemburu tanda sayang..kata dia.. !huh sayang la sangat kan

di  hujung pertemuan, dia merayu agar aku menerima dia kembali dan dia berjanji.. tidak akan merajuk dan cemburu lagi...!! boleh caya ke nih! padahal aku memang suka kenakan lelaki agar lebih cemburu ...hahaha..

biarkanlah masa dan keadaan yang menentukan..aku tidak pernah menolak kehadiran lelaki dalam hidup aku namun untuk berada di tahap serius dan memberi komitmen yang tinggi..aku tidak tahu nak huraikan. Segalanya ketentuan dari Allah...

nota: suka tengok lelaki manja manja ni...hehehe

Friday, October 5, 2012

Balik menetap di kelantan? bersediakah aku?

salam

Jumaat yang indah ini memberikan aku ketenangan dan sesunguhnya aku secara tiba-tiba di beri idea untuk mengisi borang pertukaran dan kekuatan itu lahir setelah aku merasakan tiba masanya aku balik..bersama mama.... pindah ke kelantan? menetap di sana, kalaupun tidak dirumah mama tapi at least berada dekat dengan mama. Ada banyak sebab kenapa aku harus bertukar dari Shah Alam:-

1. Aku nak dekat dengan mama, semoga ada ruang dan peluang untuk aku, berbakti kepadanya
2. aku bersedia untuk berubah dan perubahan itu mungkin ada hikmah di sebaliknya
3. Aku merasakan bahawa di sini...sudah tiada apa yang boleh menceriakan hati aku.
4. Aku ingin melupakan kisah pahit dan duka di sini..mungkin bila berdekatan dengan keluarga..aku akan menjadi lebih tenang


Semoga aku akan menjadi seorang yang tabah dalam menghadapi dugaan hidup dan yang paling penting..walaupun aku jauh di kelantan kelak..ikatan kasih sayang sahabat sahabat aku..terutama ladyboss, azlin, aklima , group bbom especially luna n yayu..semua itu tidak akan terlerai...

nota: miss my mum....

Saturday, September 29, 2012

new semester...beginnnn!!

salam...

besok akan bermula lah...semester baru untuk aku dalam perjuangan aku menghabiskan degree.. walaupun sudah lewat usia..namun aku masih tidak mahu berputus asa..semoga apa yang aku cita citakan tercapai..

NO
COURSES
CREDIT UNIT
NO. TAKEN
GROUP
1.
HRM543 - HUMAN RESOURCE MANAGEMENT AND TECHNOLOGY - P
4.0
1
EOSM6B
2.
HRM546 - HUMAN RESOURCE DEVELOPMENT - B
3.0
1
EOSM6B
3.
OSM552 - ADMINISTRATIVE DATABASE SYSTEM - B
3.0
1
EOSM6A
4.
OSM553 - ADMINISTRATIVE OFFICE MANAGEMENT III - B
3.0
1
EOSM6A

semester ni aku ambik 4 subjek...n semuanya berkenaan human resource dan administrative..semoga semester ni aku akan kuat semangat dan no more office's stress..hope so..


nota: cik aklima..semoga semester ni kita fokus n more prepare

Friday, September 28, 2012

kesan dari tindakan manusia yang tidak menggunakan otak..

salam..

hari ini dalam sejarah kerana kemarahan aku di usik . Beberapa kawan yang begitu mengenali aku , memang mengetahui akan keperibadian aku yang garang dan panas baran. Namun aku juga sering beri info awal awal lagi yang jangan usik kemarahan aku..

apa yang berlaku pada petang jumaat ini membuatkan aku di lihat sebagai seorang yang panas baran dan mulut laser padahal..apa yang aku marah dan bengang adalah dari sikap orang yang tidak menggunakan otak..Situasi yang berlaku..bukanlah perkara yang besar...sekiranya di perjelaskan kepada aku..tetapi apa yang aku nak persoalkan sekarang KENAPA TAK MAKLUM...itu je..! Well , untuk pengetahuan semua, duit tu bukan hak aku pun dan aku tak hingin even satu sen pun kalau bukan hak aku.. tapi jangan la buat orang macam terlalu bodoh.  Seolah-olah aku adalah orang asing yang bisu dan pekak sampai kena menggunakan chanel yang berbeza beza. Of course dia buat begitu kerana aku bukanlah kawan dia..tapi tanggungjawab dia untuk buat kerja yang sepatutnya dia buat..tak kiralah dia kawan atau lawan..
Kemuncaknya..aku mengamuk..! dan sure aku dilihat dan di labelkan sebagai berlagak dan diva namun itu bukan perkara yang aku kesahkan..

Apabila bara kemarahan aku keluarkan..kesannya aku akan sakit..tekanan darah akan tinggi dan ini adalah sesuatu yang aku tidak suka sama sekali. Dia, aku lihat slumber je..seolah -olah tiada apa yang berlaku..padahal tindakan dia adalah salah sama sekali.

ada mesej untuk dia..sekiranya dia membaca..dan mesej ini adalah dari salah seorang kawan baik aku...(tq sis...muahhh)...
"this is your mistake you dumb slut..now i need to pay my bills..so i'm still gonna use the money..you shud be ready to cover any necessary cost if required to..and i don't care how u have to whore urself to pay it..get it?"

mesej aku pada dia lak...

"jangan la nak berlagak pandai ke apa ke..kalau urusan macam ni pun tak tahu nak berhemah. kalau pun tak suka aku..jgn la tunjuk sampai menyusahkan orang lain..profesional la sikit...lagi satu jgn asyik nak kutuk orang tak bagus, orang takpandai..padahal diri sendiri pun tak betul..Tuhan bagi kita akal, bagi kita otak untuk fikir..bukannya guna untuk mengumpat mengeji , mengutuk dan kondem orang tak bagus...! tak salah kalau kita berhemah..tak rugi apa..malah nampak kecerdikan kita..."
harap jadi pengajaran..

nota: 1.aku bukannya diva nk kena merafak sembah kat aku..tapi tak salah kalau dial je num aku n inform ttg apa yang berlaku..bukan susah pun...

       2. jgn sesekali usik aku..apatah lagi menimbulkan kemarahan aku kerana aku punya perangai.."kau tak kacau aku..aku takkan kacau kau..it's easy...

      3. kena ambik ubat darah tinggi ni weh!!!!

photo crdt to google...



Wednesday, September 19, 2012

minggu yang penuh dengan duka

salam..

hujung minggu yang panjang , tiga ..ok! so aku membuat perancangan dengan mirza untuk menghabiskan masa bersama..belum sempat nak plan..hahah...tetiba daddy balik..dan nak jumpa aku.. nak tak nak..kena la pergi juga..lunch bersama dia..nasib dia ada urusan famili so aku lepas dari dia. Namun apabila perancangan pertama dah tak jadii..seluruh perancangan aku tak menjadi. sakit jiwa...

jumpa mirza cuma sekejap..dan ianya membuatkan aku realiza..mirza tetap anak mak dan tidak boleh berenggang dengan mak dia. Aku mengurut dada..kisah lama muncul kembali...dan aku merasakan bahawa aku akan kehilangan mirza...sama seperti kehilangan abie. nak buat camna..kena terima hakikat ini.

sepanjang cuti aku berfikir tentang kehidupan aku..mungkin inilah masanya aku kena jadi seorang yang pentingkan diri tak kiralah dengan saudara mara, adikberadik ataupun kawan kawan. Aku harus berdikari,memikirkan ttng diri aku sendiri.

semoga aku jadi kuat menghadapi segalanya..dan semoga aku berjaya memiliki hati kering...hahaha

Monday, September 10, 2012

Boy..dalam kenangan

salam..

seharian di rumah semalam membolehkan aku melaksanakan kerja kerja mendelete junk email dan semasa leka mendelete, tiba-tiba YM aku di sapa oleh seorang lelaki yang pernah singgah di hati ini. Bila dia memperkenalkan dirinya BOY dan memangggil nama gelaran aku pada dia..MAMA..membuatkan aku terkejut. Lelaki inilah yang pernah membuat aku takut untuk keluar rumah dan pernah buat laporan polis sebab dia pernah ugut aku untuk masuk rumah aku dan membuat jahat ke atas aku..nasib aku dapat lepaskan diri dari gangguan demi gangguan dari dia.
Namun..kini boy sudah matang . Dia sekarang tgh training utk menjadi pegawai NAVY dan aku bersyukur kerana dia sudah ada haluan hidupnya. Semasa aku mengenali dia, umurnya baru 23 tahun dan kini sudah 29 tahun. Ternyata dia sudah banyak berubah dan paling aku suka..dia sudah ada makwe..
Sebelum aku log out..dia nyatakan masih ada rindu dan sayang pada aku..masih seperti dulu dan dia merasakan aku masih tidak boleh di challenge oleh awek aweknya..hahaha...aku pujuk hatinya agar melupakan aku kerana aku adalah perempuan biasa yang tiada apa apa keistimewaan .


nota: Teringat kemanjaan Boy...aiyooo.


aku dan tasik shah alam

salam...

sejak 2001, tatkala kali pertama aku menjejak kan kaki ke bandaraya shah alam..inilah kali kedua aku berada di Tasik Shah Alam yang betul-betul depan Kompleks PKNS. Kali pertama, seingat aku mempertemukan Izam dengan Lisa..dan itulah kali terakhir aku menikmati keindahan tasik shah alam (indah ke)..

Semalam, Ahad, selepas selesai membayar yuran PTPTN , aku ke Tasik itu lagi.. mengimbau satu kenangan , titik pertemuan dengan Izam. Best juga kat sini, melihat gelagat manusia yang datang..ada berdua, berkumpulan dan famili..bahkan ada yang datang seorang diri macam aku..hahah. Di tengah tasik ini ada satu pulau kecil yang mana tempat berkumpulnya burung burung..so ia mencantikan suasana.
Aku mula jatuh hati dengan suasana tasik ini. Insya Allah, kalau ada kelapangan , aku akan bertandang ke sini, mencari ilham.

Semakin umurku berganjak ke usia makin tua, semakin aku merasakan bahawa aku memerlukan suasana yang tenang dan damai. Keseorangan bukan bermakna aku harus melupakan keseronokan dalam diri. Apatah lagi, sunyi banyak makna dan maksud dan aku ada banyak cara untuk hilangkan sunyi dan sepi...
Aku jadi hairan bila ada segelintir orang bujang yang tidak tahu bagaimana nak enjoykan diri..hanya tau masuk dalam kehidupan orang lain...hmm entahlah..tepuk dada tanya hati..hahah

Tuesday, September 4, 2012

memori cinta luka..

salam..

bila tgk tajuk pun dah nampak jiwangnya..actually, itu tajuk lagu nasier wahab "memori cinta luka". entah kenapa lagu tu bermain dalam fikiran aku..hahah..muziknya boleh tahan..liriknya lagi la sayu..

Apabila mendengar lagu itu, aku jadi sayu dan mungkin itulah gambaran sebenar perasaan aku. Benarlah bagai di kata..tiada guna utk meratapi akan satu perpisahan namun hati tetap mahu di pujuk, perasaan tetap mahu di belai walaupun akhirnya rajuk jugak yang muncul.

kenapa setiap kali ada rasa...pasti ada harapan dan setiap kali itu jugaklah luka akan muncul . Bertahun bersama belum tentu menjaminkan kebahagiaan untuk selamanya...aku akui kata -kata itu.

Aku sering mengusir cinta yang hadir..menolak dengan baik - baik namun makian yang aku dapat sekiranya aku menolak cinta mereka. namun apabila pintu hati dibuka, mereka mensia siakan peluang yang ada...

Namun cinta tetap akan hadir ..sama ada aku mahu atau tidak....

Monday, August 27, 2012

tak salah menyukai seseorang....(untuk mr.jepun)

salam...

aku berjanji dengan mr.Jepun yang aku nak bercerita tentang hati dan perasaan aku padanya. Sejak aku mengenali dia dalam dunia BBM, aku mengaku aku menyukai dia. Well !! tak salah kan kalau kita menyukai seseorang dan aku berani katakan padanya yang aku suka dia..Walaupun aku tahu, dia sudah mempunyai keluarga dan memiliki anak anak yang sering dia ceritakan pada aku.

kenapa aku suka mr.Jepun.? Satu perkara yang aku lihat tentang dirinya adalah sifat 'cool' dia dalam menghadapi apa jua masalah yang mendatang. Cara dia menangani masalah membuatkan aku suka. Selain dari itu..sifat 'papa' yang ada dalam dirinya, sedikit sebanyak mencuit hati aku. Always care about his kids.

sepanjang aku berkawan dengan dia..dia tidak pernah menolak untuk melayan kerenah aku yang mcm kebudak budakan. Seringkali aku merungut dan merajuk dengan dia namun dia berjaya membuatkan aku mengalah...

kenapa aku panggil dia mr. Jepun, sebab dia lama bekerja di jepun..hahaha relevan kan...Dunia bbm ternyata telah menemukan aku dengan dia. Dia adalah orang kedua yang cool selain dari mr. H.
Hakikatnya..aku hanya menyukai dia..keperibadiannya dan sikap dia serta layanan yang dia berikan kepada aku...dan hakikatnya aku sedar bahawa lelaki yang aku suka ini sudah ada isteri, anak anak dan another gf..(jgn marah ye..!!)

aku berharap..persahabatan kami berkekalan..serius aku suka dia sebab bila aku cakap aku suka dia..dia tidak pernah menolak perasaan aku secara direct dan masih melayan aku sebaik mungkin...syg awak!!
aku pulak jenis yang cakap direct..suka aku akan cakap suka...memang la risiko tinggi tapi..bukan kah kehidupan memang begitu..penuh risiko...either u like it or not...kann!!

untuk mr.jepun..tq sebab hadir dalam hidup i..tq sb buat i boleh merajuk manja dengan u dan paling penting u buat i semakin teringin untuk memiliki u..hahahahah( just in my dream...) :)

nota: berkali kali remove dia dari bb, merajuk dgn dia..cuba lupakan dia..namun tidak berjaya..akhirnya aku terus menerus menyukai dia..alah..tak kena bayar pun..just suka kan...

fayyadh...rindu mommy tiada berpenghujung

sejak fayyadh berada dirumah mama..di kampug..aku terlepas banyak moment pertama dia..dan tadi my sister..just sent me selipar pertama dia....