Posts

Showing posts from October, 2013

cinta itu buta...kan..?

Image
salam..

pagi Isnin yang cukup sejuk dan dingin..sebab smlm hujan sampai ke malam tadi...mood nak keje..standard ar..malas...tapi kalau duk kat rumah pun bukannya ada apa so better duk kat opis.

aku memulakan hari dengan coretan tentang cinta..hahaha...bak kata cik Luna.."arfa..mana pernah tak bercinta?...the question is ..dengan sapa?.." thanx sis sebab notice gak perangai I kan. Well hari ni aku nak citer pasal .."cinta itu buta".

Ramai orang yang jatuh cinta, menyimpan perasaan cinta dan bercinta. Beruntunglah bagi mereka yang memiliki cinta yang diberkati. Dalam dunia ini..ramai yang jatuh cinta pada orang yang salah (pada pandangan orang lain ) dan inilah yang dikatakan cinta itu buta. Banyak kisah yang aku dengar dan aku lihat, membuktikan mereka hanya perlukan cinta dalam hati mereka ..the rest..mereka tak peduli apa yang ada di sekeliling mereka.

Situasi kisah cinta itu buta...

1. Seorang kawan..berusia 30-an bercinta dengan seorang lelaki yang berumur 40-a…

sahabat baikku..AKLIMA

Image
salam....

dalam perjalanan hidup aku sorang diri..aku memang mempunyai beberapa kenalan rapat yang sentiasa memberi aku kekuatan untuk terus berjuang dalam kehidupan aku. Salah seorang kenalan rapat malah yang aku anggap saudara aku sendiri adalah Aklima.

Ternyata dugaan yang di hadapi oleh dia lebih kuat dari dugaan yang aku hadapi. Dia seorang yang kuat semangat..tabah..dan kental..Aku sering memperingatkan dia tentang penyakit dia dan seringkali kami bertekak kerana itu. Aku sayang dia dan aku tidak tahu bagaimana aku nak ekspresi kan perasaan aku terhadap dia..tentang kerisauan aku .

Dia seorang teman yang sentiasa ada di sisi aku, susah senang bersama, study bersama, menangis bersama, ketawa bersama dan ianya memberikan kesan yang cukup mendalam bagi aku.

Kali ini..dia menerima dugaan yang agak hebat apabila dia dimasukkan ke wad.. kerana kakinya yang terpaksa di operate..minor operate. Ketika itu, beberapa hari lagi nak raya haji dan aku rasa sedikit tersentuh dengan kisah di…

Pengorbanan kami

salam...

petang - petang camni..makan goreng pisang..ngan milo panas..best jugak tapi tak de goreng pisang..kuih karipap pun jadi ler.

cerita pasal tajuk entry..pengorbanan..jelasnya pengorbanan aku dan abie demi hubungan kami. Jujurnya aku banyak berubah setelah memberi peluang pada hubungan kami. Dia semakin menghargai hubungan ini..malah kerap aku dengar luahannya..dan aku merasa kesian kerana walaupun KL-SHAH ALAM, namun kami sukar untuk bertemu. shift kerja yang tidak menentu dan latihan muzik dia serta komitmen aku dengan kelas di UITM Puncak Alam membuatkan kami seolah olah berada jauh sangat. Kalau nak berjumpa..kena plan barulah boleh.

Aku tidak pernah merasakan ianya satu masalah yang besar..kerana ianya bukanlah satu tuntutan yang wajib...cukuplah aku dapat bermesej dan mendengar suara dia..memadai. Itulah pengorbanan kami yang agak besar. Kami tidak seperti couple yang lain..selalu jumpa,....

semoga Allah mempermudahkan urusan kami..aminnn


pssttt...hanya Allah yang tahu..b…

sayu dan gembira dalam masa yang sama

Image
 salam, sengaja letak printscreen ini sebab pasti abie akan membacanya..hehehe...

kata-kata dari abie yang membuatkan aku terasa sayu..hmm cinta tanpa restu..argghhh!!!stressnya aku!!!!


kata -kata ini lak yang membuatkan aku tersenyum ...tq abie.. happy dan sedih dalam masa yang sama...entah la..hanya Allah yang tahu...

Glitzy Glam Shoppe...

Image
salam..

hari ni nak perkenalkan satu FB page Glitzy Glam Shoppe...ianya page berkenaan produk produk yang di jual..minyak Wangi, pakaian, handbag..semuanya dengan harga yang berpatutan...so..semua yang jadi silent reader or kekawan blog yang lain..boleh menjenguk -jenguk fb page dan juga instagram dia..mana la tau kot-kot berkenan..haha..aku pun tgh usha usha...


sila sila la menjenguk page FB .ownernya..cik yayu yang manis...hahaha...





psstt...kekawan semua duk biz online...semoga murah rezeki...insya allah

xoxo..rfa

Dugaan cinta

Salam...

hARI ni memang ada banyak masa untuk menulis blog. Dari semalam aku nak bercerita tentang satu masalah..namun ianya seakan akan terhenti..seolah-olah aku tak de idea untuk bercerita..mungkin kerana ianya seolah - olah tak logic tapi hakikatnya memang betul...

oklah..bermula dengan aku berkenalan dengan seorang lelaki bernama adam..bagaimana aku dapat kenal dia..well dari wechat..then yang kelakarnya..aku mengenali dia semasa aku ke mentakab bersama ladyboss dan azlin menghadiri majlis perkahwinan kawan ladyboss. ok..pada pertemuan pertama..aku rasakan adam adalah lelaki yang biasa je..dan bg aku..aku anggap dia sebagai kawan biasa..sehinggalah pada beberapa hari yang lepas..aku menerima sms dari num yang aku tidak kenali..dan aku memang mengamuk kerana num fon yang tidak dikenali itu di hantar ke num celcom aku yang memang private..ok..then aku mendesak dia untuk berterus terang dari mana dia dapat num aku.. sampailah satu ketika..dia cakap..saya asal mentakab..dan awak ada k…

rindu BBOM...

Image
salam...

kali ni aku nak bercerita tentang group BB..yang ditubuhkan pada tahun 2011..(tarikh sebenar x ingat) . Entah kenapa aku rasa rindu dengan kawan kawan bb..terutamanya aktiviti yang selalu kami buat ialah karaoke..dan ia macam tradisi pada kami...semua geng suka nyanyi..itu yang mengeratkan kami semua.

seriously rindu nak berkumpul ramai ramai..macam macam gelagat ...masing masing sporting..u all semua adalah sebahagian dari kehidupanku..luv u all...





penangan cuti 4 hari

salam..

rasanya belum terlambat nak ucapkan selamat hari raya aidil adha untuk semua..seperti biasa aku x balik raya ni.. mungkin sudah terbiasa setiap tahun aku tidak balik beraya..so mama pun dah faham..yang penting mama tu..hehehehe

Aku mula cuti dari hari sabtu sampai lah ke hari selasa...kerjanya..makan, tgk tv, tido, berborak kat fon, whatsapp, wechat dan bbm..surf internet dll. Memang membosankan...kena lak mr.abie keje malam..huhu lagi la seronok sembang malam santak ke pagi. Disebabkan jadual waktu tidur ku sudah berubah...maka seluruh badan aku merasa lemah.. kena lak nak masuk "zone merah"..lagi mood swing swing. Yang peliknya..mood aku dengan mr. abie ok je..tapi kalau orang lain..alamak..asyik nak cari pasal je...mungkin sebab mr,abie ni jenis tak layan kerenah aku..

Disebabkan asyik tidor lambat dan bangun lambat..maka dengan segala hormatnya mr. Abie menjadi jam loceng aku untuk minggu ini. Dia akan buat wake up call kul 6 30 pagi..kejutkan bakal bini dia( ins…

semuanya indah bila bercinta namun..

salam...


semuanya indah bila bercinta..namun bila difikirkan tentang komitmen, tentang perancangan masa depan, tentang nak jaga banyak hati ..tentang susah senang bersama..maka aku jadi takut.risau seandainya aku dan abie tidak dapat menjaga cinta kami...

Mengenali abie secara keseluruhannya..dia seorang yang susah nak di jangka. Kalau hari ni dia happy, besok dia akan mula rasa stress..cuma kami ada beberapa persamaan dan inilah yang menguatkan hubungan kami. Dia suka muzik..obsess giler dengan gitar. Pernah aku Tanya dia...apa yang dia beli, balik dari bercuti bersama keluarga di jepun, dia jawab ..dia beli gitar. Dari situ aku dah tahu betapa muzik adalah minat yang paling dia suka dan aku juga suka muzik..cuma aku lebih kepada lagu dan karaoke. Selain muzik..aku dan dia memang suka makan..so tgklah badan kami berdua..ala ala comel. Jujurnya aku tak nak abie kurus ..kerana aku jatuh cinta dengan kecomelan dia..hehehe..jangan marah ye abie..

Kini berada jauh dari abie membuatkan ak…

pertemuan pertama selepas setahun berpisah

Image
salam...

seperti yang dirancang..aku bertemu dengan abie...pertemuan pertama selepas setahun terpisah. Perasaan aku? tentulah aku gembira..berdebar debar..namun aku harap pertemuan ini memberi penuh makna...

Tatkala kami bertemu..dia menghadiahkan senyumannya dan yang pasti tergambar ceria di wajahnya. Kami bersembang lama..banyak perkara yang nak dikongsikan . Mungkin kerana kami sudah makin matang dalam hubungan..maka banyak perkara yang berkaitan dengan hati dan perasaan dibincangkan...Syukur pada Allah..memberikan aku kesempatan untuk aku terus menerus mencintai dia..dan apa yang paling penting...dia semakin yakin dengan hubungan ini.

Kami berdua seolah -olah sepakat..bersetuju bahawa memiliki antara satu sama lain..adalah satu perjalanan yang sukar namun inilah pengorbanan kami berdua..demi cinta kami..

semoga...dia akan menjadi imam aku kelak....insya allah...



pssstt...hingga hujung pertemuan, bila aku Tanya dia..dah hilang rindu..dia masih cakap..belum..hahahaha...so comel!!!

x…

syukur kerana aku tidak menjadi milikmu

salam,

beberapa hari asyik dibuai rindu pada abie..semalam aku tetiba gatai tangan menghubungi Khairul..Mujurlah dia menjawab panggilan aku dengan baik.

siapa khairul? Hmmm dia adalah lelaki yang pernah merisik aku utk menjadi isterinya. Dia merisik untuk dia berbincang dengan keluarganya..datang bertemu dengan keluarga aku. Aku tidak tahu macamana utk aku gambarkan betapa aku keliru kerana aku sendiri tidak bersedia utk semua itu. Bermula sebelum Ramadan, Aku berusaha untuk menerima dia..mencipta ruang dan peluang untuk dia namun ianya tidak menjadi. Serba serbi tidak kena..segalanya seperti bukan seperti yang ditakdirkan.

Akhirnya..aku solat istikharah dan solat tahajud..bermunajat untuk mendapat kebenaran dalam hubungan kami.. dan akhirnya..aku mendapat jawapannya. Maka.. aku membuat keputusan untuk memutuskan hubungan dengan dia.. kerana aku rasa dia bukanlah di takdirkan untuk aku dan walau macamana aku berusaha untuk menerimanya..aku tidak mampu. Khairul menerima keputusan aku d…