Posts

Showing posts from January, 2013

Pulang ke kampung halaman...

Image
Salam...
Hari ini dalam sejarah..balik kelantan di awal pagi . Sekarang aku berlintas langsung di terminal lcct...gate P11..hahah..sX sabar nak balik kelate..kenalah balik jenguk mama yang x berapa nak sihat tu...rindunya...xoxo♡♥♡
Rfa

nilai sebuah perkahwinan: kisah seorang lelaki yang nakal

salam...

hari khamis..adalah paper terakhir aku.. untuk semester ini. syukurlah..aku berjaya habiskan semester ini..walaupun hampir hampir putus asa dengan pengajian aku...Oklah..aku berjaya lupuskan perasaan itu dengan bantuan aklima...tq my frend...
oklah..aku nak bercerita tentang topic entry post aku..pasal lelaki dan kecurangannya. Baru - baru ini aku di dekati oleh seorang lelaki yang sudah beristeri. Dari ceritanya..aku tahu dia seorang lelaki yang nakal dan memang ada skandal diluar. Aku sendiri di ajak untuk scandal dengannya namun aku menolak dengan cara baik. Ini adalah kerana..aku merasakan dia tidak ada sebab untuk scandal. Bila aku gesa dan paksa dia..barulah dia jelaskan bahawa kenapa dia perlu ada scandal di luar...katanya..kononnya..dia kurang kasih sayang dari isteri dan isterinya seorang guru...Bila aku rasakan bahawa ada sesuatu yang pelik..aku bertanya dan terus bertanya...akhirnya dia jelaskan bahawa sikap isterinya berubah kerana pernah kantoi dengan isterinya .…

Berkongsi ilmu...

Image
Salam

Sekadar renungan dan makluman, tengah blogwalking terjumpa satu artikel di salah seorang ruang blogger klik di sini.

semoga menjadi panduan dalam hidup kalian semua...aminn



Dosa Menyebarkan Fitnah Tidak Akan Mendapat Syafaat Nabi Muhammad saw
Qutub Mutasysyarif Mawlana Syaikh Hisyam Kabbani qs
Jakarta, 7 Mei 2012






A'udzu billahi mina'sy-shaytani 'r-rajim Bismillahi 'r-Rahmani 'r-Rahim.

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنْ جَاءَكُمْ فَاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَيَّنُوا أَنْ تُصِيبُوا قَوْمًا بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلَىٰ مَا فَعَلْتُمْ نَادِمِينَ

Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (QS. al-Hujurat: 6)

Kata-kata ini sebuah kebenaran, sebuah perintah untuk semua orang untuk digunakan, untuk mencek setiap berita buruk yang datang. Jika terjadi kebingungan da…

Sejauh mana kita menerima dugaan dari NYA

Salam..

hari jumaat yang berkat ini, aku nak berkongsi kisah tentang dugaan dari Allah yang mana aku yakin bahawa setiap insan di muka bumi ini akan menerima dugaan dari NYA. Aku terpanggil untuk share kerana aku menerima dugaan demi dugaan sehinggakan aku merasakan bahawa aku adalah manusia yang paling malang di dunia ini. Pernah aku marahkan Tuhan kerana diberi dugaan sebegini ! Astaga..aku cepat cepat bertaubat mohon keampunan dari Tuhan.

Sepanjang tahun 2012 aku menerima banyak dugaan, yang mana aku di fitnah. Tuduhan demi tuduhan yang di lemparkan oleh individu tertentu yang sememangnya suka melihat aku jatuh..malah apabila aku sendiri mendengar apa yang di perkatakan oleh dia , aku hampir hampir gelap mata.  Aku menggunakan khidmat bomoh untuk mendapatkan perhatian dari ketua ketua di pejabat. Subhanallah..kalau iman dan tahap kesabaran aku tidak kuat...pastinya aku akan pergi bersemuka dengan dia dan soalan pertama yang aku nak tanya..."i ni ada hutang ke dengan u sehingg…

Juara lagu ke 27...terukir dibintang...

Baru selesai tgk ajl 27...dan memang menjangkakan malah berharap lagu terukir dibintang menang...lagu yang simple...ada sikit sikit tone retro..memang best dilayan...Tahniah aizat (muka dah mcm jimi asmara..sweet sgt) dan yuna..sb compose lagu yg best...Congrat u alls...
xoxo
♡♥♡
Rfa..

Melayan kerenah si comel

Image
Salam.. Saja nak share citer ngan u all pasal si comel..iaitu kucing..sabtu selepas hbs exam..aku melepak ngan aklima di sacc mall..rupanya ada pameran kucing..hehe..teruja gak melihat gelagat kucing..hilang sekejap rasa stress bila tgk kucing kucing  itu.   

Menjelang hari exam

Image
Salam...dan selamat malamPagi nanti aku akan mengadap exam utk paper pertama. Baru saja selesai membaca nota dan aku harap semuanya selamat tersimpan dlm otakku dan dapat di keluarkan dengan baik pagi nanti...Ya Allah! Berkatilah usaha hamba Mu ini...amin..xoxo ♡♥♡
rfa...

Berhijrah ke luar negara

Salam...
Sebelum meneruskan perjalanan mimpi..tiba tiba ada idea nak tulis..pasal berhijrah ke luar negara. Aku memang bercita-cita untuk menetap di luar negara..at least bekerja di sana ..pilihan aku.. di us..uk ...nz atau australia..Kenapa nak menetap di sana?
Pertamanya sb aku nak bawa hati yang duka lara ini.x nak mengenangkan kisah duka yg berlaku dalam hidup aku.Keduanya..aku nak merasa berada dibumi yg asing bagi aku. Ala..bangla dan indon tu boleh je dtg malaysia..berusaha utk ke arah kebaikan..so aku pun nak berusaha ke arah kebaikan...(hahah...perasan)Namun...(jeng jeng jeng)...
Aku tidak mahu berjauhan dengan mama...sekurang kurangnya aku dpt berbakti kepadanya..insya allah.Oleh sebab tu..aku pendamkan hasrat aku nak berhijrah...namun satu ketika..aku akan jejakkan kakiku ke negara yang aku pilih nanti..insya allah...Oklah..nak start perjalanan mimpi aku..~XOXO~
♡♥♡
rfa.....

Selamat tahun baru 2013

Salam ..Hari ni adalah 1.1.2013...syukurlah kerana aku masih berpeluang menikmati tahun baru dan masih diberi peluang untuk menjadi yang lebih baik dari tahun sebelumnya.
Banyak suka duka telah berlaku sepanjang tahun 2012 dan kebanyakkanya kisah duka..kisah duka cinta ku..kisah duka di opisku...kisah duka lara hatiku..namun begitu..ia semua memberi kekuatan kepada aku untuk jadi terus kuat dan tabah.
Pada tahun 2013..aku berharap aku akan menjadi lebih baik...berada dlm keadaan kesihatan yang lebih baik..murah rezeki..dpt bertemu dengan jodoh yang baik dan semoga tahun 2013..aku akan lebih tenang dan ceria.aminnn.
Sampai jumpa lagi.
~xoxo~
Luv..rfa..♡♥